FORMAREA MEA

În anul 1998 am absolvit Facultatea de Filosofie, după un an de jurnalism, și un an de vânzări, pentru 10 ani am lucrat în domeniul administrației și politicilor publice și integrării europene în domeniul siguranței rutiere.  

În 2002, am ieşit dintr-o zonă de vicisitudini personale prin practicarea meditaţiei Sahaja Yoga, adică prin practicarea meditaţiei pentru obţinerea stării de conştiinţă fără gânduri, sau de oprire a modificărilor minţii. Am descoperit atunci ceea ce filosofia orientală cunoaşte de milenii, şi anume că există centri de organizare psihică şi în afara conştiinţei umane personale. În India, se consideră că Sinele persoanei continuă să existe şi când eul personal este cufundat în somnul profund, iar starea de realizare a sinelui este o stare paradoxală de activitate perfect conştientă şi în acelaşi timp de o relaxare similară somnului profund. În Japonia, atenţia este direcţionată înspre Hara, la o palmă sub ombilic, care este identificat de practicanții artelor marțiale cu centrul lumii, adică centrul personalităţii globale în care spaţiul interior personal şi spaţiul exterior sunt armonizate.

Am fost atras de cercetările psihologului elveţian Carl Gustav Jung care probează existenţa unor factori psihici autonomi, care scapă influenţei complexului eului. Apropiat al studiului comparat al religiilor şi antropologiei, Jung a observat paternuri de funcţionare sufletească general umane, pe care le-a numit arhetipuri. Totalitatea acestora a numit-o inconştient colectiv. Pentru Jung, cel mai important dintre arhetipuri, Sinele, care se manifestă în desenele omului primitiv, în desenele copiilor de 3 ani, în desenele pacienţilor nevrotici sau ale persoanelor care fac dezvoltare personală, şi chiar în desenele pacienţilor de schizofrenie, sub forma unor figuri geometrice de tip mandala, nu este o descoperire culturală sau intelectuală ci mai degrabă un instinct al totalităţii personalităţii, prezent ca posibilitate în psihismul inconştient al fiecărei fiinţe umane şi aşteptând să se actualizeze sub forma unui ghid pentru dezvoltarea unei personalităţi umane complet realizate, centrate.

Prin efectul a ceea ce Jung numea sincronicitate - schimbarii atitudinii interioare i-a corespuns in exterior aparitia unui program de formare teoretica masterala în psihoterapie analitică în cadrul  Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti, program pe care l-am absolvit in 2004. In 2004 am continuat doi ani cu formarea în psihoterapie Gestalt.

În 2009 am început formarea în terapie sandplay, cu preşedintele la acea vreme al Societăţii Internaţionale de Terapie Sandplay - ISST, Ruth Amman. În ianuarie 2010 am început procesul personal cu un analist jungian italian, iar formarea şi supervizarea cu terapeuţi sandplay formatori din mai multe societăţi formatoare, SUA, Elveţia, Italia, Anglia precum şi membri ISST din societăţile asiatice chineză, japoneză, taiwaneză. Aceste formări au avut loc în contextul congreselor ISST internaţionale precum şi în cadrul altor evenimente cum ar fi „Caring for the Soul Conference”, un eveniment organizat împreună cu Societatea Elveţiană de Sandplay. Beneficiul acestor formări internaţionale a fost expunerea la experienţe diverse care adâncesc spaţiul de reflecţie legat de ceea ce sandplay reprezintă cu adevărat. În prezent sunt candidat ISST. În aceste formări am învăţat să folosesc și dansul şi pictura ca mijloc de imaginaţie activă ca parte a procesului meu de dezvoltare personală şi ca parte a muncii terapeutice de înţelegere şi de lucru cu pacienţii mei.

În 2011 am înfiinţat Asociaţia LAPIS în scopul promovării terapiei analitice, terapiei sandplay şi a sandwork expresiv, adică a folosirii extinse a sandplay terapiei în cadrul grupurilor de copii sau persoane vulnerabile social şi economic. Mi-am dorit să folosesc potenţialul terapiei sandplay în România, nu numai în cabinet, pentru copii şi adulţii care îşi permit să plătească şedinţele de terapie, dar şi în cadrul mai multor proiecte dedicate copiilor din comunităţi defavorizate, și am demarat în România împreună cu Asociația Internațională pentru Sandwork Expresiv şi împreună cu psihologii voluntari şi cu instituţiile care au dorit să ne găzduiască programe. Primele proiecte au fost demarate în ianuarie 2012, la Centrul de Plasament şi de Zi „Sf. Macrina” şi Şcoala 85 "Vasile Bunescu" din Bucureşti, şi au constat în formarea pro-bono a 26 de voluntari şi în oferirea de suport terapeutic gratuit pentru 39 de copii. Tot în 2012, am tradus și tipărit cartea fondatoarei terapiei sandplay, Dora Kalff "Sandplay - O abordare psihoterapeutică a sufletului". În 2010, am tradus pentru Editura TREI, ”Terapia familiei” a Virginiei Satir.

În 2011 am fost admis la programul de formare internațională organizat de Asociația Internațională de Analiză Jungiană - IAAP iar în 2019 am devenit membru direct al IAAP.

În 2021 am fondat împreună cu colegii mei Societatea Română de Analiză Jungiană - SRAJ, societate care în 2023 a fost certificată de Colegiul Psihologilor din România să organizeze un program de formare de bază în psihoterapie analitică.

Pentru a-mi dezvolta competențe de psihologie clinică și cercetare psihologică, în 2021 am început Facultatea de Psihologie  a Universității Titu Maiorescu pe care am absolvit-o în iunie 2023. Din toamna anului 2023 sunt psiholog clinician.

Niciun comentariu: